Хакерите на…


Днес ще ви разкажа за една от най-големите ми страсти в последните години.  Темата ще има специално място в моя блог,  защото е невероятно креативна и забавна. Пристрастена съм,  защото  напълно отговаря на моето верую,  че не е нужен голям бюджет,  за да се превърне едно жилище в  уникално място.

Чували ли сте за едно от най-увличащите движения в момента по целия свят – Ikea hackers?  Във Франция е известно под името Bidouilles Ikea. Феноменалната идея  обединява милиони хора по света,  в по-голямата си част фенове на вътрешния дизайн,  увлечени по DIY прoекти или казано на български – такива,  които обожават  „направи си сам”.

Какво всъщност представлява Ikea hacking?

Трансформиране на  мебел или аксесоар на Икеа в уникална вещ,  като много често коренно се сменя  нейната функция. Въобще не е задължително да сте обигран майстор с професионални умения – навсякъде могат да се намерят видеоуроци или снимки със стъпките на изработване на всеки hack.

Защо икеа хакерите използват точно тези мебели?

  • Заради цената,  която не е особено висока за по-голямата част от света
  • Заради огромното разнообразие на продукти
  • Заради непрекъснатото обновяване на колекциите
  • Заради качеството
  • Заради дизайна
  • Аз лично ги предпочитам заради това,  че преносът в разглобено състояние е доста лесен и сглобяването им елементарно. Обожавам и миризмата на иглолистна дървесина,  която се носи от тях  дълго време.

 

Как да разберете,  че сте Ikea hacker?

1.Имате мебели на Икеа в къщи и сте почитател на марката

2.Трансформирате мебели и аксесоари на Икеа и сте горд от това

Край на теста! Вие сте Ikea hacker! Поздравления!

 

Идеите на Ikea hackers са хиляди и спокойно могат да се приложат към всяка една мебел,  която решите,  че вече не ви е нужна в оригиналния ѝ вид.

Какво печелите от това?

  • Създавате уникална вещ 
  • Съжителствате с мебел,  която е създадена от вашата фантазия и собствените ви ръце
  • Спестявате пари за нова мебел
  • Рециклирате стара вещ и давате своя малък принос към опазването на Планетата

 

Началото:

Признавам си с ръка на сърцето – влязох за първи път в Икеа преди 2 години. И не за друго,  а защото нямах никаква идея какво мога да намеря в София и къде да го търся това „какво”.  Бяхме току-що завърнали се в България след много години в странство,  притежавахме един 2 годишен командир, орда майстори в голия ни апартамент и никакво време за да спретнем някаква супер елементарна мебелировка. Само че. . . аз вече сe бях сблъскала с Ikea hackers и имах на разположение огромно вдъхновение от всички идеи,  които бях изчела през годините.

Горе-долу така възниква и самото движение на икейските трансформатори. През 2006 год.  едно момиче на име Джулс (псевдоним),  запалено по дизайна на Икеа, започва да се рови в нет-а за идеи,  които биха ѝ помогнали да персонализира мебелите си.  Забелязва,  че количеството оргинални хрумвания е забележително. Идеята изниква от само себе си – да създаде сайт,  където да събере всичко,  циркулиращо в интернет пространството. 11 години по-късно идеята Ikea hackers е превърната в движение и страст на милиони хора по целия свят. Всяка седмица се появяват нови и нови реализации,  показващи забележителната креативност на феновете на Икеа. Всеки може да добави своето творение като предостави снимки, обясняващи процеса на изработка.

Молба от HCBook:

Ако имате ваши творения,  които искате да споделите,  ще се радвам да ми ги изпратите, за да ги публикувам в моя блог. Сигурна съм,  че и в България вече има малка общност (твърде вероятно да не е никак малка) от запалени фенове на Ikea hackers.

А аз от моя страна ви обещавам да ви споделям редовно най-интересните проекти и от американския,  и от френския сайт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s