Модерен хол – бързо и без фалит


Как да сте в крак с модата без заеми, фалити или гузна съвест или и трите заедно?

Как  да се наредите сред „модерните” с възможно по-малко харчене и може би мъничко ръчен труд?

Мили дами,  ако не сте от почитателите на движението „направи си сам”,  впрегнете съпруга си – той ще е съгласен на всичко само и само да не се втурнете,  изпаднали в транс по мебелните магазини и да разбиете семейния бюджет посред лято.

А и няма смисъл – модернизирането на интериора не зависи от  мебел или  предмет,  колкото и те да са дизайнерски, модни и скъпи!

Декорът на едно пространство придобива съвременнен вид,  когато всички негови елементи са хармонизирани помежду си,  независмо от възрастта,  цената и качеството им.

 

1.СВЕТЛИНА

В последно време моден диктатор при интериора упорито и трайно се настани скандинавския декор. По тези места дневната светлина е лукс и ако сте пътували , сигурно сте забелязали,  че не използват пердета и завеси,  защото всеки слънчев лъч е ценен!

–  Пропуснете щедро дневната светлина

–  Всички материи,  които са изчистени,  семпли,  без множество орнаменти, пропускат погледа и оставят впечатление за един модерен декор.

– Изберете светли,  тънки и възможно по-лежерни пердета и изхвърлете тежките завеси,  особено ако са в кафявата гама.  Ако все пак са ви нужни за да не са информирани съседите  за вечерното ви меню,  изтеглете ги възможно най – накрая на корниза. Ако въпреки всичко искате да се отървете от тях,  но  се налага да ги задържите в името на малко интимност в дома ви,  ще ви кажа как да се скриете и без помощта на текстил по прозорците:

Грозна гледка 1 част

Грозна гледка 2 част

– Огледало срещу прозорец е успешен метод за увеличаване на естествената светлина.

Съвет от HCBook:

Главната идея е мозъкът ни да възприеме пространство с максимално изчистени линии. Това на практика се случва, когато погледът не се „препъва“ в мебели и материи, а безпрепятствено преминава през помещението.

 

2.ОСВЕТЛЕНИЕ

Много често осветлението остава на заден, дори и на последен план,  а точно то е гарант за превръщането на едно помещение в модерно място. Важно е не само как изглежда една лампа,  но и точното ѝ място.

– Добре е да създадете няколко различни пласта  на осветление – таванен LED скрито,  втори с лампиони и трети с таванни полилеи.  LED лентовото скрито осветление   – около прозорците или в орнаментите на окачения таван, е лесно за инсталиране и допринася изключително много за актуализирането на декора.

– Използвайте скрито осветление за библиотеки и декоративни ниши, зад огледала и мебели, осветете картини и снимки.

Съвет от HCBook:

И моля ви, доверете се на професионалист – към електричеството   е нужен респект!

 

3. ЦВЕТОВЕ

Бъдете смели !

– Златното правило в избора на цветови комбинации е 60%  базисен ,  доминиращ цвят,  30 % вторичен,   и 10 % цветен акцент.

– Друг похват е да си изберете един централен предмет – например картина или текстил и да изградите интериора около него като използвате цветовете му за създаване на цветни акценти из цялото помещение.

– Прегърнете ярките флаш цветове.  Ако това представлява непосилна трудност за вас,  използвайте аксесоари за целта – възглавнички, свещи, малки декоративни предмети,  които може финансово безболезнено да смените.  

Съвет на HCBook  за по-дръзките :

Престрашете се да използвате няколко нюанса за „вторичен” цвят и поне два за „ацент”.  В моето холно пространство,  което е обединено с антрето и част от кухнята е видима,  може да намерите един доминиращ, три вторични,  три акцентиращи и една картина, в различни от останалите цветове,  която се явява най-силния акцент.

4.МЕБЕЛИ

Тъмните дървени мебели създават усещане за старост – не ги изхвърляйте!  

Запазете ги,  реставрирайте,  преобразете ги!

 Трудоемко начинание, но несравнимо по-евтино,  креативно и с пълна гаранция,  че създавате уникален декор.

– Свалете тъмната боя от тях и ги лакирайте с безцветен лак  или ги боядисайте в светли тонове.

– Трансформирате структурата им,  премахвайки например някоя вратичка за да създадете ниша със скрито осветление.

Съвет на HCBook:

Обиколете антикварните магазини за мебели.  Ще се изненадате какви съкровища крият те. Още повече,  че на мода е Vintage стила.

5.ДАМАСКИ

Претапицирайте фотьойли, табуретки, столове и дивани.

Съвет на HCBook:

Актуални  са флаш цветовете,  райетата, vintage мотивите.

6.ПОД

Светли настилки и шарени килими!

-На мода са светлите паркети с естествен вид на дървото,  завършени с паста или безцветен лак.

– Покрийте пода  със светъл или цветен килим и изхвърлете  стария персийски.

Съвет на HCBook:

Заложете на килими с геометрични фигури и не се страхувайте от ярките цветове.

7.ПЕРДЕТА И ЗАВЕСИ

Завесите понякога са знак за остарял декор. Класически плат + дължина,  недостигаща до пода,  ви гарантират един интериор,  отдавна излязъл от модните тенденции.

– Наблегнете на лежерни пердета,  пропускащи максимум светлина – едноцветни или със съвременни мотиви,  които да са незабележими и позволяват на погледа спокойно да преминава през тях.

Съвет на HCBook:

Оставете пердетата и завесите да се „блъснат”в пода.  В магазина най-вероятно ще ви посъветват да заложите на 1-2 см по-дълги. Аз съм щастлива с 5 см в повече,  влачещи се по пода пердета и завеси. Попитайте предварително дали текстилът се свива – сериозните търговци знаят отговора и се съобразяват с този проблем.

 

8. ПРОСТРАНСТВО

-Подредето го!

– Използвайте височината,  а не площта! Високи библиотеки в светъл цвят,  с добре премислено  място, а не множество на брой малки нефункционални шкафове.

– Не излагайте прекалено много предмети на показ.

Съвет на HCBook:

Не претрупвайте  с мебели. Не се страхувайте от празното – това се казва Пространство!

9. ТЕНДЕНЦИИ

Използвайте ексериорните мебели в интериора

Цветята са по- актуални от всякога- направете от дома си джунгла.

Съвет на HCBook :

Изложете на показ ваш любим предмет дори и да е кичозен.  Във френския език думата „кич” не носи   негативно значение. Използвайте го като подправка – на точното място и в малка доза.  Много помага!

Не слушайте никого! Изградете декора на дома си,  съобразявайки се с вашия вкус и персоналност. Това е на мода!

6 отговора на “Модерен хол – бързо и без фалит

  1. Съветите наистина са полезни, тъкмо ме е хванала такава вълна и ми трябваха малко идеи.

  2. Много ми помогнахте! Прочетох, малко преди да скъся едни бели пердета ,които харесвам безцеремонно дълги ..:)) Цялата концепция е дръзка и свежа..Благодаря!

    • Благодаря. Г-жо Манолова за хубавите думи! Много се радвам, че съм ви била полезна. Тази концепция я прегърнах в годините, които живях във Франция. Освен, че придава чар, визуално създава илюзията за по-голяма височина на помещението. Малко хора съзнават как 5-10 см по-висок таван влияе положително на психиката ни. Благодаря ви за вниманието!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s