Изкуството да живееш луксозно на 24 кв.м


Представям ви и второто жилище, което се намести в личната ми класация за 2013 – „Лего“ Апартамент в Барселона или как се живее комфортно на 24 кв. м?

Ако имате шанса да попаднете на архитект като Barbara Appolloni, едно толкова миниатюрно пространство би могло да се превърне в най-удобното и луксозно за вас жилище. Нужни са само идеи,  фантазия и не на последно място перфектна реализация!

Таванска стая в тясна сграда в центъра на Барселона.

В миналото пространството е служило за разполагането на водните резервоари,  захранвали апартаментите.  Вдъхновена от корабния интериор и японския минимализъм, Barbara Appolloni създава интериор,  от който останах изключително впечатлена – чар,  шик и мъжка практичност.  Невероятно е какво може да се направи от едно толкова малко пространство за максималното му организиране.

Началото:

Конструкцията е била подсилена,  за да може покривът да се използва за тераса –  брилянтна идея, превърнала минималистичното студио в  луксозно пространство, въпреки площта му.   Изградена е и нова плоча на балкона,  с което се създава ниша,  приютяваща  плъзгащо се легло.

 

Всички мебели са скрити в стените – невидими и ненатрапчиви – тенденция , която става все по-популярна последните години. Използваните материали са дърво и  пана VIROC  (изградени на базата на дърво и цимент).

Единственото видимо помещение е банята ,  която представлява малък стъклен куб с достатъчна площ и скрити в стените шкафчета. Вратата на тоалетната е напълно скрита в дървената структура на стената.

Когато собственикът Christian Schallert не спи,  не се облича,  не готви или не се храни,  пространството остава празно.

 

За да сготви, той натиска един пуш бутон ,  повдига нагоре капака и се показва напълно обзаведената му кухня.  Не му липсва нищо – мивка,  котлони,  микровълнова печка,  миялна машина, плот и вдясно – в отделен лего елемент се намира  хладилникът и фризерът.

За да се нахрани, Кристиан премества малката метална масичка , служеща за цветарник  на нужното място и спуска дъска, закрепена на стената и скриваща малък прозорец. Премества двата стола от балкона,  а раклата на леглото се превръща в пейка.

Кухня – Трапезария:

 

За да си легне, той издърпва леглото на колела,  което е скрито под балконската плоча. Ако реши да гледа телевизия преди да заспи,  завърта екрана в нужната посоката.

Когато леглото е прибрано в нишата си, раклата, залепена за него , служи за диван,  участва в мебелировката на трапезарията  или се превръща в стълби към балкона.

Спалня:

 

Външно стълбище свързва балкона на първия етаж с покривната тераса , където са разположени вана, перална машина, голям дървен диван  и барбекю. Поразително красивата гледка към Красавицата Барселона  превръща окончателно Лего Апартамента в шикозно жилищно пространство.

Балкон и тераса:

 

Невидимите мебели на Barbara Appolloni:

Барбара нарича този апартамент „Лего“,  защото интериорът е система от отделни парчета ,  които са подредени така,  че да си пасват перфектно.  Когато се задвижат всички механизми за отваряне,  човек остава с  усещането,  че той оживява и започна да разкава сам за себе си!

Един отговор на “Изкуството да живееш луксозно на 24 кв.м

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s