Апартамент като швейцарско ножче


И ето ни в Новата 2014 година! От сърце ви желая да ви е  цветна и красива ,  мъдра и напоена с любов !
Но сега ще ви върна малко назад . Ще ви разкажа за интериорния дизайн,  който ме впечатли през изминалата година и  защо. Дано хрумките са ви от полза !

Из интернет пространството циркулират невероятно количество проекти. Има сайтове,  които бълват целодневно красиви , професионално направени снимки. Винаги съм си задавала въпроса какво успява да забележи  човек в тях – дали съумява да отсее за себе си оригиналните и практични идеи.

По-скоро си мисля, че ценните предложения  остават незабелязани на фона на лавината от информация, която ни залива.

Признавам си,  че това,  което обикновено привлича  вниманието ми са малките пространства. Проектирането им е много по-голямо предизвикателство ,  изисква фантазия,  вглеждане и в най-незначителните на пръв поглед  детайли за да се оползотвори  всеки наличен сантиметър. Естествено,  че никой не желае да живее в такова (и аз не правя изключение), но ако се налага може да се направи с въображение  и  не е задължително това да е за сметка на финансово разоряване.

Малката площ изисква подходящи мебели по поръчка. Имаме предимството  българските мебелни фирми да произвеждат изключително качествени и значително по-евтини такива. В Европа например те струват в пъти повече в сравнение с мебелната конфекция. И..

въпросът в случая е: Как да изтръгнем максимална функционалност от минимално пространство? 

Отговорът е на архитектите от Studio Garneau. Да ви ги представя – Rosa and Robert Garneau  и техния апартамент в Челси, Ню Йорк. Това,  което те са проектирали на 50 кв. м, със спалня широка 2, 50 м , е наистина забележително. Първоначалната им концепция е да нарисуват едно пространство, което да бъде като книга с най-обикновена корица, но пълна с интересни истории. Или като затворена пъпка на цвете – забелязваш красотата му , когато разтвори цветчета.  Красиво, нали?

От месеци се вглеждам в този проект и не спирам да се възхищавам на изключителната прецизност на проектиране. Съмнявам се , че ще откриете грешки. Единственото,  което лично аз бих добавила е  малко повече цветове,  но това е абсолютно субективна преценка,  зависеща от вкуса на обитателите.

Това е един от тези проекти,  които ме карат да си кажа: „Толкова ми се иска  да го бях направила аз”!

Интериорните решения,  които са приложили позволяват и на двамата да работят в дома си, да провеждат срещи ( дори когато другият  спи),  да намерят място за всичките си вещи , в това число спортно оборудване и офис техника.

Почти във всяка стена се крие място за складиране, чекмеджета в дивана, в масата, в кухненските пейки, в облицованите стени на банята. Вратичките на всички скрити шкафове са боядисани в бяло и се сливат със стените,  създавайки оптична илюзия за много по-обширно пространство. Мултифункционални и подвижни мебели и стени. Няма и сантиметър изгубено и неизползвано пространство!

Всички мебели и осветителни тела са проектирани от тях самите с невероятна точност и вкус.

План на апартамента

Помещението   хол  /кухня/ офис е разделено от спалната посредством  плъзгаща се стена от масивно дърво, шумоизолиращ гипсокартон и естествен орехов фурнир. Тя се  движи изключително леко и безшумно  за своите 200 кг, благодарение на релса с лагери, закачена за тавана. Това е перфектния вариант за разделяне при малките пространства. Възможността за преструктуриране на пространството по всяко време в зависимост от нуждата на обитателите го правят  изключително често използван елемент от архитектите във Франция. За материал на плъзгащата се стена обикновено се използва гипсокартон, МДФ , масивно дърво или стъкло. Няма да крия,  че това ми е  любим декоративен елемент – намирам го за практичен,  естетичен и интересен начин за трансформиция на жилището.

(N.B. Внимание! Ако решите да инсталирате плъзгаща се стена в дома си и това изисква събарянето на друга, намерете плановете на вашето жилище и се посъветвайте задължително с архитект или строителен инжинер. Имайте предвид,  че с времето някои неносещи стени се превръщат в носещи.  Поискайте съвет от специалист за да си спестите бъдещи неприятни проблеми!)

Кухнята е малка, но практична. Кухненската маса е снабдена с хидравлична система,  посредством която сменя височината си. Зад кухнята,  срещу входната врата е разположен просторен дрешник.

В хола – изградените от отделни компоненти дивани, позволяват подреждането им в различни конфигурации.  Холска масичка,  която се разделя на две шкафчета и при нужда отстъпва мястото си на по-малка.

В спалнята е разположено падащо легло или както още го наричат Леглото на Мърфи. То се прибира в стенен шкаф и по този начин освобождава цялата площ на помещението. При изцяло отворена плъзгаща се стена спалнята се обединява с хола .

От спалнята се оптправяме към дрешника. Преходът е изключително плавен, дори не се забелязва стената, която ги разделя.

Банята е в същия стил – изчистени линии, многобройни скрити пространства в стените и чара на миниспа.

Робърт споделя , че апартамента им е като швейцарско ножче – компактен  и  добре проектиран. Красотата на функционалните неща!
Тук може да надникнете почти наживо в това фантастично място :

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s