Големите тайни на малката баня-2 част


9.Облицовка:

Никога не използвайте теракота и плочки в голям формат.

Те допълнително  визуално ще смалят размерите на банята ви. Перфектният вариант е мозайката. На пазара има богат избор от различни видове – фаянс, стъклокерамична, метална или миксове между тези видове.

От особено значение е използванеето на възможно най-малък формат плочки за пода. Това се налага не само от естетическа, но и от чисто техническа гледна точка. Посредством тях много по-лесно и качествено ще могат да бъдат изпълнени наклоните към сифона (особено ако сте се спрели на линеен такъв) за едно максимално добро оттичане на водата.

 

10.Цветове:

Има две противоположни школи по отношение на интериорните цветове в малките пространства.

Първата застъпва тезата, че бялото и светлите нюанси визуално уголемяват помещението. Аз съм по-скоро привърженик на втората малко по-съвременна теория, която гласи, че може да използвате какъвто и да е цвят, нюанс и интензивност при едно единствено условие – достатъчно осветление!

Така, че изборът е ваш, не се страхувайте нито от тъмните, нито от наситените флаш цветове. Все пак избягвайте прекалено декорираните плочки ,фризове и меланжирането на много материали и цветове. Монохромната атмосфера ще спомогне визуалното „отдръпване” на стените .

 

11.Осветление:

Това е най-важната част от проекта ви! Едно добре осветено пространство винаги изглежда по-голямо! Възможностите са многобройни – спотове или насочващи се лампи на тавана, вградено осветление в огледалото, около него, LED зад мивката, отстрани на вградения таван…Изборът е ваш,развихрете фатазията си!

Когато става въпрос за интериорно осветление, на банятата обръщаме най-малко внимание. Обикновено не смятаме за нужно да инвестираме там, предпочитаме да го направим за дневната или кухнята. Напоследък обаче банята влиза все повече в ролята на помещение за релакс, място, където започва и завършва денят ни. И точно по тази причина  проектирането на осветлението ѝ изисква повече размисъл и инвестиции.

Един добър план може да се осъществи като поредица от слоеве.

 • изграждането на обща обилна светлина
 • душовото пространство
 • мястото за бръснене и гримиране
 • други източници, които да спомагат подобряването на цялостното настроение на помещението

Слоеве на осветлението:

Обикновено цялото ни внимание се концентрира върху лампите около огледалото. Най-разпространената грешка е монтирането на спотове в окачения таван точно над него. Отразявайки светлината им, се образуват сенки, които падат върху лицата ни и затрудняват ежедневните ритуали. Решението са вертикални или хоризонтални тела отстрани или отгоре над огледалото.

 • Първи слой-изграждането на обща обилна светлина:

Заместител на естествената светлина. Обикновено този слой е изграден от спотове в окачения таван или едно централно тяло. Може да бъде допълнено със скрити в тавана (при положение,че е монтиран окачен такъв) LED ленти, обхождащи цялото помещение. При тях има избор и от цветове.

 • Втори слой – душовото пространство:

Ако душът е преграден с изцяло прозрачен параван, няма нужда от допълнително осветяване. Вградените в окачения таван спотове са напълно достатъчни.

 • Трети слой-Осветление над мивката: (мястото за бръснене и гримиране)

За да избегнем сенките върху лицата, двете странични осветителни тела около огледалото трябва да са монтирани приблизително на нивото на очите и да имат минимум разстояние между тях 90см и  максимум 1 м.

 • Четвърти слой- Акцент и други източници, които да спомагат подобряването на цялостното настроение на помещението:

Добър избор е монтираните в тавана спотове да могат да се насочват в различни посоки. Насочената светлина например към един декоративен предмет  или към декорация на облицовката, ще  предаде блясък  на помещението  създавайки един четвърти слой светлина. В този слой могат да се използват светлинни батерии за мивката и душа, скрито осветление зад и под мивката, около ваната, светлинен линеен канал …

Помислете за свързването на всеки слой с отделен ключ.

Ако изборът ви са новите енергоспестяващи крушки, помислете за техния цвят. Ако се чувствате по-добре в жълтеникава светлина, изберете „топлобяла”-та  или от 2700 до 3000 келвина. Но ако се нуждаете от по-активно осветление, особено около огледало, „бялата” светлина от 4000 келвина е за вас.

12.Акцент:

Изберете аксесоар, който да привлича погледа и отклонява вниманието от малкото помещение. Например огледало, лира за баня с нестандартен дизайн, полилей или друго осветително тяло, които рязко да контрастират на останалото обзавеждане по стил, цвят или текстура.

Това е широко използвана от декораторите хитрина,която действа неизменно.

Вие сте на ход,нарисувайте вашата баня!

Как да запазим реалната площ на малката баня: Големите тайни на малката баня 1 – http://wp.me/p3YGxR-7b

3 отговора на “Големите тайни на малката баня-2 част

 1. Благодаря ви за статията.Тук показвате уникални бани и това как може да направим един интериорен дизайн с който да се гордеем независимо колко е голямо помещението ни за баня или тоалетна, всичко е възможно вече само ако се купят и правилните мебели.Вече си харесах няколко модели с които съм сигурна, че моята баня ще стане страхотна и цялото ми семейство ще остане доволно.Хареса и някои огледала,които имат по особен интериорен дизайн.Цветовете са трудни, тъй като на пазара има огромен избор и не знам как ще се спра на конкретен.

 2. И аз ви благодаря за позитивната оценка, надявам се, че съм ви била полезна! Колкото за цветовете, лично аз бих се съобразила с цветовото решение на целия апартамент, за да се получи плавен преход между отделните помещения и усещане за едно цяло. Ако банята ви е малка, по-доброто решение е да заложите на монохрома или максимум два цвята.Имайте предвид, че фризовете също „накъсват“ помещението на части и не са най-добрия вариант в случая.
  Радвам че, че съм ви вдъхновила – това ми беше основната цел!

 3. Здравейте , много добра статия се е получила имах сходен проблем и ми хрумнаха няколко идеи за тясната ми баня.Благодаря.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s