Големите тайни на малката баня-1 част


Не е непостижимо предизвикателство да превърнете малката баня в място с топла и интимна атмосфера!
Не и нужно да пренебрегвате собствения си естетически вкус и желания. Следвайки няколко правила, вашата баня може да изглежда несравнимо по-голяма от реалната ѝ площ. Нуждаете се единствено от време за едно по-задълбочено обмисляне и планиране на максималното оптимизиране на помещението.

1.Не претрупвайте! Опитайте се да запазите реалната площ:

Което означава да се откажете от покупката на  душ кабина или вана.  По-удачния вариант е обикновеното душово пространство.

Ако все пак ваната е вашата мечта, изберете малък формат на ъглова или асиметрична с овална форма. Подходяща  е и по-малка по размери санитарна керамика, каквато има в изобилие на пазара.

Избягвайте обемистите мебели, въпреки, че имате нужда от място за подреждане. Заложете на такива, които се монтират на стената и не стъпват на пода.

Ако вратата на банята ви се отваря навътре, губите ценно място. Предпочетете плъзгаща се врата или в краен случай такава, която се отваря навън.

2.Спечелете място за складиране:

Нишите са най-добрия начин да  използвате пространства, за които даже не подозирате, че съществуват. Ако банята ви е изградена от гипсокартон, отвътре има многобройни малки дупки, които могат да бъдат оползотворени. Освен,че печелите ценно място за вещите си, нишите създават и визуално усещане за дълбочина и перспектива.

Монтирането на LED спотове вътре в тях го засилва още повече и спомага за по-доброто осветяване на помещението.

За по-дълбоките шкафове използвайте плъзгащи се чекмеджета за максималнa употреба на  вътрешността им.

Открийте необичайни места за рафтове. Например пространството над вратата почти винаги остава незабелязано и неизползвано.

3.Ъгли:

Използвайте ъглите на помещението. Много често те остават пренебрегнати, а биха могли да бъдат изключително полезни. Например може да монтирате ъглова мивка, душ или етажерки.

4.Премахнете хаоса:

Изключително важно правило при малките пространства е да не допускате появата на хаос.  Това ще помогне на вашата баня да изглежда  по-голяма и ще я превърне в  приветливо и релаксиращо място.  За да го избегнете, използвайте шкафчета, етажерки или ниши, в които да съберете всичките си тоалетни принадлежности за ежедневна употреба.

Списания и вестници бихте могли да складирате в поставки, монтирани  на стената. Освен,че ще избегнете безпорядъка, подът остава свободен и позволява да го възприемете в неговата цялост – сигурен начин за визуално увеличаване на площта.

5. Душово пространство:

Curbless shower е термин във вътрешния дизайн, който означава полагането на една и съща подова настилка без прагове в душовото пространство  и останалата част на банята. Този начин на проектиране създава една непрекъсната линия и елиминира усещането за нарязване на площта.

Препоръчително е преградните стени на душа или ваната да бъдат от прозрачно стъкло или пластмаса, отколкото от матирани такива. Причината е, че те ще позволят на погледа да се движи свободно из цялата баня.

Същото правило важи и за стилажите на етажерките.

Линейните сифони са идеалния вариант за оттичане на водата. Ако майсторът ви заяви, че е невъзможно поставянето му в малка баня, не му вярвайте!

Внимание за размерите на подовите плочки, но затова ще стане въпрос в раздела за облицоването на малката баня.

6.Вградената тоалетна:

Тя е за предпочитане, тъй като може да използвате мястото над нея за конструирането на шкаф, ниши или етажерки.

Може да облепите вратичките на шкафа с огледала.

7.Висяща тоалетна чиния , мебел за мивка и шкафове:

Монтирани на стената те остават пода свободен и   позволяват да откриете свободно цялата реална площ на банята, което визуално разширява малкото пространство.

Ако помещението е продълговато и тясно и се налага да минавате често покрай мивката, заложете на шкаф с овална форма.

8. Рефлекторни повърхности:

Огледалата създават илюзия за пространство.

Две противоположно поставени огледала дават усещането за безкрайност. Съветвам ви първо да изпробвате този ефект, тъй като при някои хора това създава чувство за обърканост и дискомфорт.

Другото ми предложение е таван, облепен с огледални плочки. От личен опит мога да ви уверя,че усещането е изключително приятно.

Може да облепите с тях и една цяла стена (или да монтирате огледало с точните ѝ размери), за препочитане тази срещу вратата .Това е една хитрост, с която със сигурност ще забравите завинаги реалната площ на вашата баня.

Мебелите с лакирани повърхности имат същия ефект. Те отразяват светлината и допринасят за визуалното разширяване на пространството.

 

Облицовка,цветове,осветление  и акцент в малката баня:Големите тайни на малката баня-2 част: http://wp.me/p3YGxR-9h

8 отговора на “Големите тайни на малката баня-1 част

  1. Ще правим ремонт на банята пролетта най-вероятно и сега гледам по списания и сайтове за интериор и направо ми се напълниха очите и мечтите 🙂 Страхотни интериорни решения има, особено за бани. Като разглеждам тези снимки на бани, които са колкото моята спалня се чудя колко ли са големи спалните в тези апартаменти.

  2. Здравейте,врати за интериор!Признавам си,че не съм замервала баните на снимките)))По-скоро исках съветите,които давам да са ясно визуалиаирани на тях.Но твърде вероятно спалните да са с размера на банята)))Уви,безумни архитекти има навсякъде по света!Дано да съм ви била полезна!Успех с ремонта!Благодаря,че поспряхте в моя блог!

  3. Ъгловата вана е много добро решение и изглежда добре. А и на пръв поглед изглежда по-голяма от обикновената баня. не съм ползвала ъглова вана , но мисля да сложим точно такава като правим ремонта на банята това лято. Също ще сменим вратата с плъзгаща, за да има как да съберем всичко останало. Вратите могат да заемат или да спестят доста пространство. Статията дава много полезни съвети-трикове и ще се възползвам от някои!

  4. Благодаря Ви, много се радвам, че съм била полезна! В най-скоро време ще публикувам информация и за плъзгащите се врати. Аз съм от големите им почитатели, особено на „невидимите“, изработени от гипсокартон – http://wp.me/p3YGxR-kn.

  5. Статията е чудесна, но в баня 135/170 каквото и да сложиш – все е тясно…а пък много, много искам да имам и вана….Ех, мечтииии – както се казваше в една реклама…

  6. уффф, изпратете ми една скица (нарисувана на ръка) на банята ви и ще ви предложа варианти. Убедена съм, че всеки дефект може да се превърне в ефект)))

    • Здравейте! Благодаря много, че се отзовахте на мнението, което споделих с Вас. Направих скица на банята ми в PDF формат, но за съжаление не можах да намеря e-mail адрес в сайта, на който да я изпратя. Дано не Ви затруднявам излишно. Благодаря!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s