Изкуството да живееш на вода без да си моряк


Какво ли е да живееш на вода?

Да бъдеш близо до природата на приказно красиво място, да се събуждаш от пеещи птички насред гората като в птиче гнездо, а вечер да релаксираш, наслаждавайки се на  плисъка на вълните, а всъщност да те делят само две крачки от бучащия пренаселен град. И когато ти се прииска просто да отплаваш по реката!

Мода, стил на живот, символ на свободата или детоксикация от градския живот? Изкуство ли е да живееш на вода? Или просто е една възможност да се завърнеш към по-естествения начин на живот и да заживееш в хармония с природата и със себе си?!

Каквито и да са отговорите на тези въпроси, все повече хора избират този алтернативен  начин на живот – да живееш на вода. Това са и аргументите на собствениците на пениши (в превод от френски „шлеп”), влюбени в жилищата си и в начина си на живот. Наистина нищо общо със задушаващите мръсни квартали на големите градове!

Закотвени от години, повечето от тези странни жилища  изобщо вече не могат да плават. Някои имат две нива и една или две обширни градини. Обикновено са стари, в лошо състояние и изискват ремонт. Това си има и добрите страни, защото пространството може да се преструктурира в съотвествие с желанието и нуждите на обитателите му.

Има няколко вида пениши. Най-многобройни са тези тип Freycinet. Те съществуват от края на 19ти  век и са служили за пренос на стоки. През 1897 със закона Freycinet се определят размерите на шлеповете, плаващи по реките – 39м дължина и 5,5 м ширина.

Другият тип са Холандските кораби .Изработени предимно от дърво, в стил рустик, малко по-къси от Freycinet, но със същата ширина.

И третият вид са пенишите с плоско дъно – огромни кораби на две нива, обикновено 145 кв.м, еквивалентът на един жилищен лофт. Красиви,но по-безинтересни откъм декориране, тъй като обзавеждането им често не се различава от това на една обикновена къща.

Предизвикателството за един архитект или дизайнер са по-скоро пенишите тип Freycinet, притежаващи забележимо  повече чар. Обзавеждането им изисква фантазия и усет поради голямата дължина (39м), наличието само на едно ниво и ограничената височина – 2.30 до 2.50м. Повечето архитекти залагат на създаването на различни нива за отделните зони (кухня,трапезария,дневна…), за да постигнат хоризонтален релеф на пространството.

Осветлението е първостепенно в този тип плаващи жилища.

В повечето случаи се налага уголемяване на илюминаторите, спотове в окачени тавани за унифициране на светлината и малки настолни лампи, поставени върху ниски масички или етажерки.

Доскоро най-използваният материал беше дървото в по-тъмни червено оранжеви нюанси , придаващо топлина и напомнящо яхтена мебелировка. Но днешните собственици  скъсаха с това поостаряло клише и заложиха на съвременното градско обзавеждане.

Предлаганите под наем места за акостиране са винаги екипирани с канализация, ток и вода. Отоплението също не представлява проблем, тъй като стените на пенишите са максимално изолирани.

И да, свободата си има цена-малки неудобства, които не са толкова непреодолими. 

Влагата и конденса…няма как, налага се инсталиране на климатизация и всекидневно проветряване.

Понякога се случва дребни горски животни да ви посетят, но най-заинтересувани си остават паяците.

Малко по-сложна е ситуацията с интернета, чието качество на сигнала много често е нарушено от реверберацията на водата.

А морската болест? Зависи къде е закотвен домът ви. Ако около вас липсва трафик, няма да бъдете  смущавани.

Един любопитен факт – през 1985 година Жак Ширак, кмет на Париж по това време, решава да премахне частните пениши и да остави само плаващите ресторанти по Сена. След незабавно организираните протести, той е принуден да изостави тази си идея.

А какво се случва в Германия?

През 2006 година  кметството на град Хамбург одобрява 10 места за акостиране на пениши за първи път в Германия. Това е свързано с програмата „Да живееш и работиш на вода” – проект за стимулация на немските градове за урбанизиране на локалните водни пътища. Това обаче не означава,че всеки, който има лодка и един матрак може да се настани на кея.

Градът обявява конкурс „Да живееш на вода”. Собствениците на пениши трябва да представят креатвни идеи за развитието на два от предвидените кейове. От 400 участници печелят 10, повечето от които са архитекти. Модерени и елегантни, с големи стъклени прозорци, красиви материали, открити палуби с фантастични градини. Всичките десет лодки са ремонтирани  изцяло с финанси на града. Проектът получава широка подкрепа от местните жителите .Още 22 лодки се очаква да се настанят по бреговете на Хамбург в най-скоро време.

 

Мечтаете ли вече?

Мечтите служат затова, за да се сбъдват! И ако някой ден попаднете в Париж, непременно се разходете по Allée du Bord de l’Eau. Там ще се докоснете наживо до новия градски шик -живот на вода.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s